top of page
Av. Ezgi Çerezci

Boşanmada Mal Paylaşımı

Kıymetli okurlar; bugünkü yazımızda herkesin merak ettiği bir konuya değineceğiz. Boşanma esnasında mal paylaşımının ne şekilde olacağı, hangi malların paylaşıma dahil edileceği, hangi malların kişisel mal sayılacağı hususu, uzmanlık gerektiren ve mutlaka alanında uzman avukatlarla takip edilmesi gereken bir konudur. Boşanma davasından ayrı görülecek olan bu dava türü, boşanma davası devam ederken açılabileceği gibi, boşanma gerçekleştikten sonra da açılabilmektedir. Ancak mal rejiminin tasfiyesine, yani mal paylaşımına geçilebilmesi için boşanma kararının kesinleşmesi gerekmektedir. Dolayısıyla mal paylaşımı için boşanma davası sonuçlanmadan dava açıldığında, hakim boşanma davasının sonucunu bekleyecektir.

Evlilik birliği içinde edinilen mallar, kimin üzerine kayıtlı olduğu önem taşımaksızın ortak sayıldığından, şayet kişisel mal ise eşlerden her birinin bunu ispatla yükümlü olduğu unutulmamalıdır. Özellikle Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarih olan 2002 ve sonrası edinilen mallarda her bir eşin payı, paylaşım esnasında hesaba katılmaktadır.


Eşlerin boşanma sürecine girmelerinden sonra ya da boşanmaya niyet ettikleri sırada sıkça başvurdukları yol olan mal kaçırmanın ise, çeşitli yollarla önüne geçilmesi mümkündür. Şayet böyle bir durumla karşılaşırsanız, hiçbir şey için geç olmadığını, eşinizin mal kaçırması sebebiyle yaşadığınız mağduriyetin telafisini mümkün kılan hukuki yolların da olduğunu unutmamalısınız.


Hak kayıplarının yaşanmaması için alanında uzman kişilere başvurulması gerekliliğinin sebebi ise, malların alındığı tarihe göre açılacak dava türünün de farklı olmasıdır. Gerek malların alındığı tarih gerekse boşanma tarihi açısından ince hesaplar gerektiren bir konu olduğundan, aşağıda verilen dilekçe örneği, yalnızca avukatların yararlanabileceği türdendir.


İHTİYATİ TEDBİR TALEPLİDİR


TATVAN NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE


DAVACI : Merve UYANIKKADIN (T.C. No:77777777777)


VEKİLİ : Av. Ezgi ÇEREZCİ Mansuroğlu Mah. 295/2 Sk. No:1/1 Ege Sun Plaza A Blok K.3 D.331

Bayraklı/İZMİR


DAVALI : Ozan UYANIKADAM (T.C No:44444444444) Güzel Mah. Güzel Sk. No:777 Tatvan/BİTLİS


KONU : Boşanma ile sona eren mal rejiminin tasfiyesi ile, fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla ŞİMDİLİK 1.000 TL katılma alacağı ve değer artış payının davalıdan tahsili ile; olası bir mal kaçırma sonucu hak kaybını önlemek için “Bitlis İli Tatvan İlçesi Güzel Mah. 1261 Parselde kayıtlı bahçe vasfındaki taşınmaz”a, davalı yanın banka hesaplarına ve davalı adına kayıtlı araçlara İHTİYATEN TEDBİR KONULMASINA karar verilmesi talepli dava dilekçemizden ibarettir.


AÇIKLAMALAR :


A. DAVAYA KONU OLAYLARIN ÖZETİ


Davacı/müvekkil Merve UYANIKKADIN ile davalı Ozan UYANIKADAM, 29.04.1999 tarihinde evlenmişler ancak evlilikleri, Tatvan 150. Asliye Hukuk Mahkemesi 2017/279 E, 2019/227 K. Sayılı boşanma kararı ile sona ermiştir. Anılan boşanma kararı 17.07.2019 tarihinde kesinleşmiş olup; dava tarihi olan 18.10.2017 tarihinde sona eren mal rejiminin tasfiyesi amacıyla huzurda işbu davayı açma zarureti hasıl olmuştur. Zira Türk Medeni Kanunu m.202-241 uyarınca evlilik birliği içinde edinilmiş malların yarı oranda paylaştırılması gerektiği izahtan varestedir.


Bitlis İli Tatvan İlçesi Güzel Mahallesi 1261 Parselde kayıtlı bulunan bahçe vasfındaki taşınmaz, davalı Ozan UYANIKADAM adına kayıtlı olup; 2007 yılında yani evlilik birliği içinde satın alınmıştır. Daha sonra yine evlilik birliği devam ederken kira ödememek için söz konusu bahçe vasfındaki taşınmaza 2011 yılında ev yapılmış ve taşınmazın değeri daha da artmıştır. Bahsi geçen ev, halen davalının ikamet ettiği ev olup; huzurdaki dava görülmeye devam ederken yapılacak olan keşif ve bilirkişi incelemesi ile ispatlanacaktır. Zira celbini talep ettiğimiz boşanma dosyası da incelendiğinde görüleceği gibi; boşanma davası devam ederken yapılan sosyal ve ekonomik durum araştırmasında davalının kendi evinde oturduğu, 60.000,00 TL’lik aracının olduğu da kayıtlara geçmiştir. Ancak yapılan harici araştırmalarımız sonucu, evlilik birliği içinde ve her iki eşin katkısı ile alınan 95 MMM 95 plakalı aracın, şuan başkası adına kayıtlı olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Dolayısıyla hem taşınmaza hem de davalı üzerine kayıtlı plakası ve modeli ilgili yerlere yazılacak müzekkere ile tespit edilecek diğer araca ve banka hesaplarına tedbir konulmasını talep etme zarureti hasıl olmuştur.


Nitekim 4721 Saylı Türk Medeni Kanunu m.202’ye göre; “Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıldır.” Dolayısıyla evlilik birliği içinde edinilmiş olan tüm mal varlığının, boşanma kararının kesinleşmesi ile birlikte tasfiye edilerek eşler arasında yarı oranda paylaştırılması gerekmektedir.


B. DAVAYA KONU EDİNİLMİŞ MALLAR


1. EVLİLİK BİRLİĞİ İÇİNDE EDİNİLMİŞ OLAN VE TAPUDA DAVALI YAN ADINA KAYITLI BULUNAN TAŞINMAZ


Bitlis İli Tatvan İlçesi Güzel Mahallesi 1261 Parselde kayıtlı bulunan bahçe vasfındaki 308 metrekarelik taşınmaz, evlilik birliği devam ederken 2007 yılında alınmıştır. Söz konusu bahçeye daha sonra kira derdinden kurtulmak için davacı ve davalı birlikte çalışarak 2011 yılında ev yapmışlar ve taşınmazın değerini daha da artırmışlardır. Davalı yanın şuan ikamet etmekte olduğu ev de; tapu bilgilerini belirtmiş olduğumuz yerdedir. Dolayısıyla müvekkil Merve UYANIKKADIN’ın hem evlilik birliği devam ederken edinilen taşınmaz üzerinde hem de değer artış payı üzerinde hakkının bulunduğu izahtan varestedir.


Aradan geçen uzun zaman ve üzerine evin yapılmasından sonra taşınmazın değerinin tam olarak tespit edilmesi mümkün olmadığından, taşınmazın gerçek değerinin tespit edilebilmesi açısından keşif sonucu dosyaya girecek olan bilirkişi raporu ile talebimizi artırım yoluna gideceğimizden; şimdilik fazlaya ilişkin haklarımızı saklı tutuyoruz.

2. 2017 YILINDA EDİNİLMİŞ OLAN 95 MMM 95 PLAKALI OTOMOBİL VE PLAKASI MÜVEKKİLCE HATIRLANMAYAN ANCAK HALEN DAVALI YAN ÜZERİNE KAYITLI KAMYONET


Evlilik birliği içinde edinilmiş olan ve mal rejimin tasfiyesine konu edilecek olan alacak kaleminin diğer kaynağı ise 95 MMM 95 plakalı araçtır. Davalı yan 2017 yılında henüz evlilik birliği devam ederken anılan aracı satın almış ancak şuan edinilen harici bilgiye göre, mal kaçırma gayesi güderek başkası üzerine geçirmiştir. Bahsettiğimiz aracın davalı yana ait olduğu ise, tarafların boşanma davasının görüldüğü Tatvan 150. Asliye Hukuk Mahkemesi 2017/279 Esas ve 2019/227 Karar sayılı dosyasının celbi ile görülecektir. Zira yapılan sosyal ve ekonomik durum araştırmasında, Ozan UYANIKADAM’ın kendine ait evde oturduğu ve kira vermediği, 60.000,00 TL değerinde otomobilinin olduğu da kayıtlara geçmiştir. Bahse konu otomobilin de edinilmiş mal olduğu ve tasfiye aşamasında hesaba katılması gerekeceği de aşikardır.


Davalı yana ait olan, yine evlilik birliği içinde edinilmiş, müvekkil tarafından plakası hatırlanmayan ve davalının inşaat işlerine giderken kullandığı kamyonet niteliğinde aracın da tasfiye aşamasında dikkate alınması gerekmektedir. İlgili yerlere yazılacak müzekkerelerle, anılan araçla ilgili bilgi edinilmesi ve piyasa rayiç değerinin hesaba katılarak alacak kalemi olarak eklenmesi gerekmektedir. Nitekim Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2016/20532 E. 2019/771 K. 23.01.2019 tarihli kararında açıkça;


“Tasfiyeye konu araçlar eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin geçerli olduğu dönemde satın alınarak, davalı eş adına tescil edilmişlerdir. Mal rejiminin tasfiyesinde eşlerin bağlı bulunduğu rejime ilişkin hükümler uygulanır ( TMK mad.179 ). Artık değere katılma alacağı miktarı hesaplanırken, mal rejiminin sona erdiği sırada mevcut olan mallar tasfiyeye girer ( TMK madde 235/1 ). O halde dosya kapsamında bulunan trafik kayıtlarına göre, araçlardan birinin boşanma dava tarihinde halen davalı adına kayıtlı olduğuna, diğer aracın da boşanma dava tarihinden kısa bir süre önce satıldığına, satış parasının bu kısa süre içinde harcandığı da dosya kapsamı ile ispat edilemediğine göre, araçların boşanma dava tarihinde mevcut olduğu kabul edilerek, araçlar yönünden davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi hatalı olmuş, bozmayı gerektirmiştir.”


Demek suretiyle tartışmaya yer vermeyecek şekilde kararını ortaya koymuştur. Boşanma hazırlığı içerisinde bulunan davalının, 95 MMM 95 plakalı aracı başkasının üzerine geçirmiş olması açıkça mal kaçırma iradesini açık etmektedir. Bahsi geçen aracın şuan kim adına kayıtlı olduğunun da sorgulanması, aralarında herhangi bir hısımlık varsa bu durumun da ortaya konulması gerekmektedir.


3. DAVALI YANIN ADINA AÇILMIŞ OLAN BANKA HESAPLARINDAKİ MAL VARLIĞI


Sayın Mahkemenizde görülecek olan işbu davada incelenmesini talep ettiğimiz diğer husus ise, davalı yanın geriye dönük banka hesap hareketleridir. Evlilik birliği içinde biriktirmiş olduğu paraların ve olası bir mal kaçırmanın olup olmadığına ilişkin bilgilere ulaşılması, gerekirse bunların da tasfiyeye konu edilmesi için, bankalara yazılacak müzekkereler ile maaş hesabı hariç olmak üzere hem bu hesaplara tedbir konulmasını hem de geriye dönük hesap hareketlerinin celbini talep ediyoruz. Nitekim Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2019/1294 E. 2019/4233 K. 17.04.2019 tarihli kararında açıkça;


“Davalı taraf, banka hesaplarındaki miktarların kişisel malı olduğunu savunmuş, davacı taraf ise davalının banka hesaplarını boşalttığını, ayrıca dava dışı Kadıköy’deki taşınmazın kredi ile satın alındığını ve kredi ödemelerinin evlilik birliği içinde yapıldığını iddia etmiştir. Mahkemece davalıya ait tüm banka hesaplarının ilk açıldıkları tarihten itibaren bütün kayıtları getirtilmemiştir. Kısmen getirtilen kayıtlar üzerinde dahi 01.01.2002 tarihi öncesi ve sonrası hesapların durumu, birbirleriyle irtibatlı olup olmadıkları, boşanma dava tarihinden önce hesaplardan çekilen paralar olup olmadığı konusunda uzman bilirkişi veya bilirkişi kuruluna ayrıntılı inceleme yaptırılmadan, TMK’nin 229.maddesi göz önünde bulundurulmadan, davacı ve davalının ileri sürdükleri hususlar gözetilmeden, banka hesaplarının mal rejiminin sona erdiği boşanma dava tarihi itibariyle durumu üzerinden değerlendirme yapılması doğru olmadığı gibi, davacının kredi kullanım iddiası ile ilgili bildirdiği bankalar nezdinde inceleme ve araştırma yapılmaması, varsa krediye ilişkin belgelerin getirtilmemesi de doğru değildir.”

Demek suretiyle; davalı yanın açıldığı tarihten itibaren tüm banka hesap hareketlerinin incelenmesi gerektiğine vurgu yapmıştır. Sayın Mahkemenizin bu karara uygun olarak celp edeceği banka hesap hareketleri ile, davalı yanın üzerinde bulunan ancak evlilik birliği içinde edinilen ve mal rejimin tasfiyesine konu edilecek alacaklarımız netliğe kavuşacaktır.


C. TEDBİR TALEBİ YÖNÜNDEN AÇIKLAMALARIMIZ


Yukarıda özetle açıklamaya çalıştığımız sebeplerle; davalı yanın kötü niyetli olarak muvazaalı işlem yapmasının ve olası hak kayıplarımıza yok açmasının önüne geçilmesi açısından işbu davada tedbir talebinde bulunma zarureti hasıl olmuştur. Zira evlilik birliği içinde edinilmiş olan 95 MMM 95 plakalı davalı yana ait olduğu herkesçe bilinen ve davalının boşanma davasında da ikrar ettiği otomobilin, başkası adına kayıtlı olduğu haricen edinilen bilgiler arasındadır. Açıkladığımız sebeple daha fazla mağduriyete yol açılmaması açısından Bitlis İli Tatvan İlçesi Güzel Mahallesi 1261 Parselde kayıtlı bahçe vasfındaki 308 metrekarelik taşınmaza, plakası tarafımızca henüz tespit edilmeyen ancak davalı yana ait olduğu bilinen kamyonete ve maaş hesabı hariç olmak üzere davalı adına açık bulunan banka hesaplarına tedbir konulmasını talep ediyoruz.


HUKUKİ SEBEPLER : TMK, HMK ve ilgili sair mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER :

1) Nüfus kayıtları, 2) Tatvan 150. Asliye Hukuk Mahkemesi 2017/279 E, 2019/227 K. Sayılı dosyası, 3) Davalının adına açılmış bulunan banka hesap hareketleri (celbini talep ediyoruz), 4) Tapu kayıtları, 5) Trafik şube kayıtları, 6) Tanık, 7) Yemin, 8) Bilirkişi incelemesi, 9) Keşif, 10) İsticvap, 11) İbrazı mümkün her türlü sair delil.


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah olunan ve Sayın Mahkemenizce re’sen göz önünde bulundurulacak hususlarla birlikte;


1) DAVAMIZIN KABULÜ ile birlikte mal rejiminin tasfiyesi sonucu fazlaya ilişkin hak ve alacaklarımız saklı kalmak kaydıyla ŞİMDİLİK 1.000 TL’nin davalıdan tahsiline,

2) Kötü niyetli olarak mal kaçırma maksatlı olası bir muvazaalı işlemle hak kaybımıza sebebiyet vermemesi için davalının banka hesaplarına, üzerine kayıtlı araçlara ve Bitlis İli Tatvan İlçesi Güzel Mahallesi 1261 Parselde kayıtlı bahçe vasfındaki taşınmaza İHTİYATEN TEDBİR KONULMASINA,

3) Tüm yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı yana yükletilmesine,

Karar verilmesini Saygıyla arz ve talep ederiz. 11.09.2019


Davacı Vekili Av. Ezgi ÇEREZCİ



Comments


bottom of page