top of page
Av. Ezgi Çerezci

Kiracının Satılığa Çıkan Evi Göstermemesi

Güncelleme tarihi: 2 Eyl 2022

Bugünkü yazımızda, son dönemde kira uyuşmazlıklarında başı çeken bir soruna değinmek istedik. Taşınmaz sahibinin evi satmak istemesi halinde zorluk çıkaran ve evi muhtemel alıcılara göstermekten kaçınan kiracılara karşı ne yazık ki salt bu nedenle tahliye davası açmak hem hak hem de zaman kaybına neden olabilmektedir. Özellikle ülkemizde uzun süren yargılamalar nedeniyle ev sahipleri çoğu zaman tahliye davalarıyla uğraşmak yerine evlerini satmayı dahi düşünmektedir. Hukuk önünde dezavantajlı konumda olan kiracıların hakları bilinmekte ancak kiraya verenler haklarından haberdar olmamaktadır. Bu nedenle emsali az görülen bir dava türüne değinmekte fayda görüyoruz.


Kiracının muhtemel alıcılara evi göstermemesi halinde mahkemeye başvurarak hakim müdahalesi talep edilebilir ve bunun üzerine hakim, haftanın belli günlerinde kiracının evi hazır bulundurması yönünde karar verebilir. Ancak emsali az görülen bu dava türünde mutlaka alanında uzman bir avukatla süreci takip etmekte fayda vardır. Bu davalarda yargı yolu açık olduğu için çoğu zaman usuli hatalar nedeniyle üst mahkemeden kararın bozularak yeniden yargılama için yerel mahkemeye iade edilmesi, ev sahiplerinin daha fazla hak ve zaman kaybına neden olabilmektedir.


Davaların özellikle yetkili ve görevli mahkemede açılmasının yanı sıra dayanılan deliller önem arz ettiği için; kiracının uygun olduğu zaman dilimi, evin konumu, evi görmek isteyen muhtemel alıcıların ne sıklıkla eve bakmak isteyebileceği, evin değeri gibi birden fazla kıstas değerlendirilerek bu doğrultuda karar verilir.



Comments


bottom of page